Akademiska öppnar intensivvårdsavdelning för barn |

Oberoende webbplats för anestesisjuksköterskor

Akademiska öppnar intensivvårdsavdelning för barn

Den 3 september invigs en ny intensivvårdsavdelning för barn på Akademiska sjukhuset med två vårdplatser. Målgruppen är barn under 12 år och satsningen innebär att sjukhuset kan ta emot fler svårt sjuka barn från sjukvårdsregionen och övriga landet. Den innebär också en förstärkning inom områden där Akademiska har rikssjukvårdsuppdrag: svåra brännskador och kraniofacial kirurgi.

– Att svårt sjuka barn nu kan vårdas av ett team med bred kompetens, specialiserade på barns specifika behov, innebär en klar kvalitetshöjning. Det finns många fördelar med att barnen samlas på ett ställe. Tidigare vårdades intensivvårdskrävande barn på neonatalavdelningen eller intensivvårdsavdelningar för vuxna; central-, brännskade- och neurointensiven, säger Göran Angergård, verksamhetschef för anestesi- och intensivvård.

Den nya enheten bemannas med 15 specialistsjuksköterskor och 15 undersköterskor, ett team med bred kompetens från allmän intensivvård, neurologisk intensivvård, neonatalvård och brännskadeintensivvård. Att vårda barn inom intensivvården är mycket personalkrävande eftersom barnen kräver täta insatser och uppsyn dygnet runt. Enheten öppnar med två vårdplatser men på sikt är målet sex platser.

 

Läs mer på Mynewsdesk

30 aug 2012

Akademiska öppnar intensivvårdsavdelning för barn |