Forskare vill skriva ut hjärta i 3D |

Oberoende webbplats för anestesisjuksköterskor

Forskare vill skriva ut hjärta i 3D

Inom tio år går det att bioprinta ett hjärta, hävdar en amerikansk forskargrupp. Men från svenskt håll tror man att det tar längre tid.

Stuart Williams, vetenskaplig chef för Cardiovascular Innovation Institute vid University of Louisville, USA, uppger till tidningen Wired att han och hans forskargrupp inom tio år kommer att kunna 3D-printa ett mänskligt hjärta utifrån en patients egna celler.

Bild:Photos.com

Enligt Stuart Williams har hans forskarlag på mer än 20 personer redan bioprintat de minsta blodkärlen i organet. Just nu arbetar de på att ta fram särskilda skrivare för att kunna uppnå sitt mål.

Stuart Williams anser att hans mål inte är så svårt att uppnå som man skulle kunna tro.

– Jag vågar säga att hjärtat är ett av de enklaste organen att bioprinta. Det är bara en pump med slangar som behöver anslutas. En njure är mycket mer komplicerad, säger han till Wired.

Men Marcus Carlsson, läkare och docent vid institutionen för klinisk fysiologi vid Lunds universitet som forskar om hjärtat, anser att det låter väl optimistiskt. Han påpekar att det i en vetenskaplig artikel från i våras, som beskriver det första fallet där en 3D-printad del av ett organ använts, slås fast att det skulle vara mycket komplicerat att 3D-printa ett hjärta. I det fallet var det en del av en bronk som hade skrivits ut och sedan använts. Läs mer i artikeln på dagens medicin.se

11 dec 2014

Forskare vill skriva ut hjärta i 3D |