Sjuksköterskan Susan Lindberg initierade ett nytt arbetssätt för autistiska barn som ska sövas. |

Oberoende webbplats för anestesisjuksköterskor

Sjuksköterskan Susan Lindberg initierade ett nytt arbetssätt för autistiska barn som ska sövas.

/image.jpg

Foto: dagensmedicin.se

På anestesi- och operationsenheten på Skaraborgs sjukhus i Skövde följde man tidigare det traditionella sättet inför alla operationer. Det innebar att barn som ska opereras enbart träffar narkossjuksköterskan precis innan de ska in på operation.
– För det mesta gick det bra. Men för barn som bar på dåliga erfarenheter från vården och för barn med autism gick det inte alltid lika bra, säger Susan Lindberg, anestesisjuksköterska på avdelningen.
Hon började läsa litteratur om barn med autism och i dag har hon utvecklat ett nytt arbetssätt.
När barn med autism, som utreds för autism eller som av olika skäl har ångest inför ingreppet de ska genomgå ska opereras kontaktas föräldrarna först av den narkossjuksköterska som söva dem.
– Vi frågar vilka speciella behov som barnet har och vad som krävs av oss i sjukvården för att allt ska fungera, berättar Susan Lindberg.
Barnet får också ett foto på sjuksköterskan hemskickat. Fem dagar innan operationen får barnet träffa narkossjuksköterskan som förbereder barnet inför ingreppet och visar operationssalen skriver dagens medicin. Läs mer på dagens medicin här.

16 apr 2014

Sjuksköterskan Susan Lindberg initierade ett nytt arbetssätt för autistiska barn som ska sövas. |